Folklore Ensemble    

Gelmel

Kroniek

 

 


68-70   71-75   76-80   81-85   86-90   91-95   96-00   01-05   06-10   11-15

 

 

1968 - 1970

 

Enkele mensen speelden reeds lang met de idee om in Schoten een volksdansgroep te stichten. Geпnspireerd door het “Wereldfestival van Folklore”, toen nog simpelweg “Volksdansfestival van Schoten” genoemd, waar reeds duizenden uit geheel Europa hun volkskunst hadden gedemonstreerd, staken in 1968 een aantal mensen de hoofden bij elkaar.

 

Het waren met name: Frans Baplu, Lieve Borremans, Andrea Sterck, Fik Van Velthoven en Koen Vertongen. Er werd een rondschrijven aan jonge mensen gezonden, een muzikant, Jef Dubois werd aangetrokken en … in september ’68 huppelden we met een 40-tal belangstellenden lustig rond op de wankele dansvloer van de Tijlzaal.

 

In 1969 komen Sus Geens en Marcel Moens onze gilderaad versterken en zijn enige tijd later (12/10/1971) de stimulans tot het oprichten van de “Volkskunstkring Schoten vzw”, een vereniging zonder winstoogmerk waarvan zij gedurende verscheidene jaren voorzitter en penningmeester zullen blijven.

 

Wat is een volksdansgroep zonder een specifieke kledij? Niet zo heel veel, dus werd er in oude boeken en archieven gezocht. Met de medewerking van Lucky Buckingham en professor Vanoppen valt de keuze uiteindelijk op de klederdracht die typisch was voor Antwerpen en omgeving rond het einde van de 18de eeuw. Voor de jongens wordt dit een fluwelen kniebroek, wit hemd en rode boezeroen, pandjesjas en hoge hoed. Voor de meisjes wordt het een gestreepte tiretijnen rok in verschillende harmoniлrende kleuren, een bijpassend jak, kanten muts en spaanhoed. Moeder Pieters biedt aan om onze kledij te maken en uit goed ingelichte bron weten we dat dit een klus was die niet in een handomdraai geklaard was.

 

In elk geval is onze fonkelnieuwe kledij klaar om met Gelmel, in 1970, een eerste groot succes te boeken met de “oogstsuite” op het festival van Schoten en … “tot spijt van wie ’t benijdt …” zijn er nog veel op gevolgd!

 

 

 

 

 

Gelmel      

"De Viking"

 

De naam “Gelmel” is, zoals je al of niet weet, ontleend aan een befaamd(of berucht) Noorman, die volgens de overlevering een rol speelde in de stichting van Schoten. Vandaar ook plaatsnamen als “Gelmelenhofkes”, “Gelmelenstraat”, e.a. Die zijn nu eenmaal niet vernoemd naar onze groep, daarvoor is het nog te vroeg!