Folklore Ensemble    

Gelmel

Kroniek

 

 


68-70   71-75   76-80   81-85   86-90   91-95   96-00   01-05   06-10   11-15

 

 

1971 - 1975

 

Tijdens de zestiger-zeventiger jaren kennen we “a boom” in de volksdanswereld en blijkt Gelmel te beperkt voor de bestaande belangstelling van ouderen en jongeren. Zo wordt voor volwassenen “Tralman” en voor de jongeren “Rommelpot” opgericht, en enige tijd later wordt het 200e lid verwelkomd. Gelmel zelf had meer dan 75 leden! En beschikte over een vendelierskorps van 9 vaandelzwaaiers. In die periode heeft ook ons eerste Teerfeest plaats en dit is uitgegroeid tot een traditie, evenals het inrichten van onze jaarlijkse Driekoningenommegang.

 

Op het 13e Volksdansfestival van Schoten in 1971 behalen we een tweede gouden medaille met onze “Bruiloftsuite”. Op uitnodiging van het ministerie van Nederlandse cultuur vliegen we met 48 dansers en het hoornkorps van Schoten naar Monastir in Tunesiл, waarin de tropische temperatuur menig litertje Gelmelzweet achterblijft. Terug thuis van Tunesiл, waar we behoorlijk succes boekten maar met het besef dat 2 x 15 min. programma op ons palmares lang niet voldoende is om een buitenlandse tournee boeiend te maken, deint onze euforie wat weg. Na de eerste interne conflicten, die zich overal wel voordoen, belanden we terug met beide voeten op de grond. Hetzelfde jaar gaan we ook nog naar het Festival te Leiden, waar we worden opgewacht door “twee tolken”, die verbaasd vaststellen dat er in Belgiл ook Nederlands (Vlaams) gesproken wordt!!! Het zal je maar overkomen!

 

September 1972 vieren we de 75ste verjaardag van Louis Doms te Hoogstraten, een monument in de volksdanswereld. Louis is zowat de stamvader van heel wat traditionele Kempische dansen geweest en misschien wel de belangrijkste informatiebron voor het toenmalige “Vlaams Dansarchief” nu I.V.V. (Instituut voor Vlaamse Volkskunst).

 

In juli 1973 behaalt Gelmel zijn derde gouden medaille op het festival van Schoten met een denderende “Kermissuite”, waarin voor het eerst onze paardjes en carrousel hun rondjes draaien. Tijdens dat optreden zet ook onze gelmelreus zijn eerste pasjes op het podium. We wagen ons ook voor de eerste maal aan eigen creaties, waarin we samen met enkele andere groepen de daaropvolgende jaren toonaangevend zullen worden. Oktober ’73 is Gelmel te gast in Mьnchen waar we met meer dan 100 groepen een onvergetelijke optocht houden voor zowat 300.000 toeschouwers. Prachtig was het, hoe we tijdens de avondvoorstelling in circus Krone onze carrousel, onder luid Beiers applaus, zijn rondjes lieten draaien. De smalende opmerking van collega’s/concurrenten dat Gelmel toch maar een “circusgroep” is, beschouwen we als een compliment van formaat! We hebben het toch maar geklaard!

 

Februari 1974 vieren we tijdens ons teerfeest, samen met +- 400 aanwezigen, “5 jaar Gelmel”! Dat jaar krijgen we ook een nieuwe voorzitter in V.K.S., nl. Mark van Grinsven, die gedurende de volgende 4 jaar het roer overneemt. We krijgen ook meteen de eerste “jongeren” in de raad van beheer. Het eerste lustrum van Gelmel wordt afgesloten.

 

Zomer ’75 brengen we te Bokrijk, samen met Jan Pirrewit en de Uiltjes, onder het motto “Vrijen en Trouwen” een totaal spektakel met zang, dans, muziek en oude volksgebruiken. Onder de kundige regie van onze oud-voorzitter Sus Geens wordt het een reuze succes, zodanig dat ze het twee en een half uur durende programma later nog eens overdoen in Schoten. Op het Schotense festival brengen we een nieuw programma “Van St. Maarten tot Karnaval”. Ditmaal geen schot in de roos, er blijft tot op de dag van vandaag dan ook niets meer van over, enkel wat verkreukelde rekwisieten ver weggestopt in ons lokaal.

 

Aansluitend op dit 17e festival trekt de groep op uitnodiging naar L’Aquila en Chiлti in Italiл. We worden tot onze grote verbazing ondergebracht in 3-sterren hotels met zicht op zee en alles wat er dan nog bijhoort. Prima eten, drank enz… tot die ene avond toen onze carrousel serieus uit de sporen liep tengevolge van een nogal geapprecieerde wijntraktatie van de hotelbaas. Die avond zijn we stilletjes terug naar ons hotel gereden en hebben ons, vanop de 7de verdieping, mentaal voorbereid op de harde oefenstonde van de daaropvolgende dag. Het had zijn nut, want nadien wordt er een perfecte voorstelling gebracht.

 

 

 

 

 

 

Gelmel      

"De Viking"

 

De naam “Gelmel” is, zoals je al of niet weet, ontleend aan een befaamd(of berucht) Noorman, die volgens de overlevering een rol speelde in de stichting van Schoten. Vandaar ook plaatsnamen als “Gelmelenhofkes”, “Gelmelenstraat”, e.a. Die zijn nu eenmaal niet vernoemd naar onze groep, daarvoor is het nog te vroeg!