Folklore Ensemble    

Gelmel

Kroniek

 

 


68-70   71-75   76-80   81-85   86-90   91-95   96-00   01-05   06-10   11-15

 

 

1981 - 1985

 

In het werkjaar 1980-1981 wordt de Algemene Vergadering uitgebreid naar de jongere leden toe en na een wat woelige periode op regeringsvlak wordt Harry definitief aangezocht als dansleider van Gelmel.

 

Het wordt weer een druk jaar. Niettegenstaande we geen buitenlandse reis op het programma hebben staan, maken we zowat een tournee door eigen land. We krijgen onze Duitse Vrienden uit Cцlbe op bezoek en daarna is het de beurt aan de Zweedse groep “Sцderingen Fцreningen”. We dansen weer zowat in de hele kuststreek en Nederland blijft een vaste uitwijkmogelijkheid. Onze Zweedse vrienden houden de beste herinneringen over aan onze gastvrijheid en niet in het minst aan het bezoek aan de trappistenbrouwerij in Westmalle.

 

1981-1982 brengt ons weer een regeringswissel. Walter Pieters treedt terug als voorzitter en neemt de taak van secretaris waar. Hubert Meeus wordt voorzitter en Myriam Gysen begint aan een lange carriиre als penningmeester. Ingrid De Hert wordt aangezocht om een redactieraad te organiseren en werkt ons tweemaandelijks tijdschrift “De Gild” uit tot wat het heden nog steeds is, een presentabel infoboekje, een waardige vervanger van onze eerdere publicatie van “De Snek”, die al een hele tijd niet meer van de pers kwam.

 

Na een tweede bezoek aan de trappistenbrouwerij te Westmalle, georganiseerd voor de leden van Gelmel, hebben de meeste de smaak van trappist goed te pakken.

 

Tijdens een “Bal Populaire” te Beerzel maken we voor het eerst het Brabantse Volksorkest live mee en in mei zetten we ons beste dansbeentje voor gedurende de Vlaams-Nederlandse dansdagen te Oostmalle. We verlenen onze daadwerkelijke medewerking aan een groots opgezette BBQ van Jan Pirrewit om hun reis naar Puerto-Rico mee te financieren.

 

We treden voor de eerste maal op tijdens de “Scheldewijding” te Doel en worden uitgenodigd op het festival van Drieske Nijpers “Drieske Kerremis”.

 

In de festivalmis dansen we “Schoon Lief” en diezelfde namiddag zijn we “live” op het BRT-scherm tijdens de 11-juli stoet in Kortrijk.

 

De laatste week van de grote vakantie reizen we naar Noord-Italiл. Na een overnachting in Nesselwang en een bezoek aan Neuschwanstein belanden we in Gorizia. We worden samen met de Israлli’s ondergebracht en krijgen dezelfde bescherming van de zwaarbewapende Carabinieri. Onze pret is er echter niet minder om en de landwijn smaakt overheerlijk. Na een kleine overstap naar de grotten van Postonja in het toenmalige Joegoslaviл komen we na een “Dolle” mieten rit weer aan in Schoten.

 

Bij de aanvang van het werkjaar 1982-1983 groeit bij enkele leden het idee om eens een “echte film” te maken. De breinen gaan aan het werk en het script van onze 8mm film “Evolutie” begint vorm te krijgen.

 

We werken mee aan de Tijlfeesten in het programma “Schoten boven” en we dansen onder ministeriлle belangstelling van de toenmalige premier, Leo Tindemans, op de opening van de firma Suy te Schoten. Voor de eerste maal zijn we te zien op het Vlaams Nationaal Zangfeest en wachten nog steeds op een tweede uitnodiging. Frцhlicher Kreis uit Cцlbe komt op bezoek en we treden samen op tijdens de viering van 25 jaar Ortolaan, een koor uit Wommelgem. Het zal ons nog lang blijven heugen, want tijdens de Zotte Kermis vallen we erdoor …

 

T.g.v. de inhuldiging van het standbeeld ter herinnering aan Louis Doms te Hoogstraten dansen we samen met de Uiltjes uit Ekeren de Lentedans. Voor de gelegenheid gekscheren we met de aankondiging “De Gelmuilen uit Schekeren”. Het zou zich later nog eens herhalen in een wat groter opzet. Op het festival brengen we op de opening voor het eerst “De Holleblokkendans” en als optreden dansen we onze nieuwe “Oogstsuite”.

 

We reizen naar Vychodna in Slowakije waar we deelnemen aan een uitgesproken traditioneel festival. Na een stop in Praag keren we terug naar Schoten en beginnen meteen aan de voorbereiding van het bezoek van de groepen Lou Cieri uit de Provence en Lipta uit Moraviл, die samen te gast zijn bij Gelmel. Met de groep Lipta blijven we regelmatig in contact, doch onze poging om nog eens in Frankrijk te geraken loopt nog maar eens uit op een sisser. We hebben nochtans kosten noch moeite gespaard om onze Franse gasten te ontvangen, wat er van overblijft: een illusie armer …

 

We schrijven 1983 en Gelmel bestaat 15 jaar. Na een vermoeiende Gelmelreis naar Vychodna in Slowakije en de ontvangst van een Franse en Moravische groep in Schoten, begint een nog drukkere periode voor onze groep. We treden nog eens op tijdens de Scheldewijding te Doel. Kort daarop treden we op in Helmond (Nederland) en op de terugweg lopen we nog eens langs de groots opgezette viering van de Uiltjes in Ekeren, die hun 25 jarig bestaan vieren met een minifestival.

 

Onder impuls van Dan Decorte (Harry’s rechterhand) wagen we ons voor het eerst aan de organisatie van een “Kerstbazaar”. Het wordt een succes. Niettegenstaande op een zeer bescheiden manier opgezet in ons toenmalige lokaal boven in de marktgebouwen, is er een zeer ruime belangstelling. Het is blijven groeien.

 

Stilaan begint onze viering ter gelegenheid van 15 jaar Gelmel vaste vorm te krijgen. Er wordt hard geoefend onder leiding van Harry Reyntjens en op 17 december geven we voor een nokvol Forum, “De kempen vroeger en nu”, een totaal spektakel met zang, dans en muziek. Het succes ervan blijft nog maanden nazinderen.

 

Na een wat kalmer voorjaar met wandelingen in de Kalmthoutse heide en een bezoek achter de schermen in de Zoo, bereiden we ons voor op een gevuld zomerprogramma. De Gelmelreis gaat richting Newcastle in Engeland. We treden op ter gelegenheid van 25 jaar Edelhart te Zottegem, treden op in Mechelen op de dansmuze zaliger, en verlenen ook onze medewerking aan het 25 jarig bestaan van het Vlaams Dansarchief.

 

Tussendoor een ontspanningsweekend te Brugge, georganiseerd door het feestbestuur. We eindigen 1984 met een 2de en 3de voorstelling van “De Kempen vroeger en nu” in zaal Forum, dit ter gelegenheid van 25 jaar Cultureel Centrum Schoten. Als je in dat jaar geen zilveren jubileum had viel je wel uit de toon.

 

Een prijsaanpassing van de huur in de parochiezaal van Bloemendaal met zo’n 250 % noopt ons om op zoek te gaan naar een andere zaal voor onze oefenstonden. Zo belanden we in het parochiecentrum van Schoten Deuzeld. Ingrid De Hert neemt ontslag en Ulf Verbeelen wordt door de Raad van Beheer aangesteld als secretaris. Ivo Lauriks is eveneens ontslagnemend als ondervoorzitter en wordt vervangen door Reinhilde Decroix. De redactie van “De Gilde” komt voor een zeer lange periode onder de hoede van Annemie Platteau.

 

Na de climax van het 15 jarig bestaan wordt het iets rustiger. Het programma “De Kempen vroeger en nu” wordt nog eens voor de laatste maal gebracht in het Cultureel Centrum van Lokeren, maar de publieke belangstelling is te gering om het als een succes te beschouwen.

 

Dankzij de enorme medewerking van de familie Vrielynck organiseren we een papierslag die onze groepskas weer eens voorziet van de nodige zuurstof.

 

We treden op ten voordele van Amnesty International te Schoten en in het Sportpaleis dansen we voor het Commissariaat Generaal van Vlaams Toerisme. De Gelmelreis gaat naar Krцv aan de Moezel waar we ervaren dat dansen op een vlot niet alles is.

 

Tijdens het festival verlenen we onderdak aan de Tsjechische groep Vonica en leggen de eerste contacten voor onze reis naar Gottwaldov (nu Zlin) het jaar daarop. Na een vermoeiende stoet onder een stralend zonnetje stellen we, tijdens de festivalvoorstelling van zondagnamiddag, voor de eerste maal “Onder de Linde” voor aan het publiek.

 

“Pajottenland” uit St. Ulriks Kapelle bestaat 25 jaar en Gelmel wordt uitgenodigd om mee te dansen op hun viering. We organiseren een vlaaienslag en blijven niet ver van de 1000 stuks af. Ondersteund door de muziekacademie van Schoten, werkt Gelmel, samen met alle Schotense volksdansgroepen, mee aan het programma “Schoten zingt, danst en speelt” in de gemeentelijke sporthal t.g.v. “Het jaar van de muziek”. 1985 eindigen we met onze 2de Kerstbazaar, maar voor de eerste maal in het Parochiecentrum Deuzeld, uitgebreid met ons “cafй”.

 

 

 

 

Gelmel      

"De Viking"

 

De naam “Gelmel” is, zoals je al of niet weet, ontleend aan een befaamd(of berucht) Noorman, die volgens de overlevering een rol speelde in de stichting van Schoten. Vandaar ook plaatsnamen als “Gelmelenhofkes”, “Gelmelenstraat”, e.a. Die zijn nu eenmaal niet vernoemd naar onze groep, daarvoor is het nog te vroeg!